menu
div
English İletişim Raif Kara Kimdir Gramofonun Tarihçesi Fonograflar Fonograf Plakları Gramofonlar Gramofon Plakları Taş Plak Dinletisi Sanatçıların Biyografileri Gramofon İğneleri Gramofon Aksesuarları


Ankara'nın genç işadamlarından Raif KARA, 1962 yılında Ankara'nın köklü ailelerinden birinde dünyaya geldi. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenim hayatını Ankara'da tamamladı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunu olan Raif KARA evlidir ve Irmak, Yağmur ve Umay isimli üç çocuk babasıdır.

Çocukluğundan beri var olan hız merakı nedeniyle 1986-1990 yılları arasında pist yarışı ve rallilerde, 1994-1995 yılları arasında da karting (go-kart) yarışlarında aralarında birincilik, ikincilik ve üçüncülük olan çeşitli dereceler aldı.

Eski eşya kolleksiyon merakı önce yakın çevresindeki eşyaları toplayarak başlamış, ilerleyen yıllarda eskici ve antikacılarla devam etmiş ve ilk gramofonunu 1984 yılında almıştır. Gramofonun kendisine diğer tüm eski eşya kolleksiyonundan daha farklı bir haz verdiğini hissetmiş ve geçen 25 yılda topladığı çok nadide Gramofon ve taş plaklar O'nu bu konuda Türkiye'nin sayılı koleksiyoncularından biri olmasını sağlamıştır.

Şu anda koleksiyonunda 1877 yılında Edison tarafından dünyada sesin ilk kaydedildiği cihaz olan FONOGRAF tan 4 adet bulunmaktadır. Üstelik, koleksiyonda bu fonograflara ait Türk ses tarihi açısından çok değerli, balmumundan mamul 24 Adet Osmanlıca kovan plak ve yabancı sanatçıların seslendirdiği 100 adet civarında vinil kovan plak yer almaktadır.

Raif Kara Gramofon Koleksiyonunda tamamı orijinal ve çalışır durumda olan 'Viktor', 'Sahibinin Sesi', 'Columbia', 'Pathe', 'Polyphone', 'Electrola', gibi dünyaca tanınan markalara ait yaklasik 80 Adet gramofon bulunmaktadır.

Dünyanın en küçük gramofonu olan 'Mikiphone' ile 4 adet çocuk gramofonu ve bunlara ait 30 civarında özel plağın yer aldığı koleksiyonda ayrıca İçlerinde Münir Nurettin Selçuk,Hafız Burhan, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Abdullah Yücen gibi pek çok sanatçının doldurduğu ilk plakları, Atatürk'ün sesinden 10.Yıl Nutku, İstiklal Marşımızın Bestelenmemiş ve bestelenmiş değişik versiyonlarının da olduğu çok değerli bir çok plak bulunmaktadır.

Çoğunluğu Türk Sanat Müziğinin çok kıymetli hafız ve sanatçılarına ait 4.000 adet civarında taş plak ve 350.000 adet civarında da gramofon iğnesi ve gramofonlara ait pek çok afiş, broşür hediyelik eşya ve pek çok plak kılıfı da koleksiyonda yer almaktadır.